boat
boat
boat
boat

Rute ZF

Zadar – otok Silba – otok Susak – otok Rab – otok Pag – otok Zverinac – Park prirode Telašćica – Zadar

Opis

Naturizam u Hrvatskoj ima tradiciju dugu 60 godina. Na Limskom zaljevu u Istri 1961. godine otvoreno je naturističko ljetovalište Koversada, jedan od najvećih objekata takve vrste u Europi. Plaže rezervirane za naturiste naći ćete na gotovo cijeloj hrvatskoj jadranskoj obali, kao i bezbroj neslužbenih plaža i dionica plaža na kojima se gotovo isključivo susreću naturisti. Ukratko, naturizam je u Hrvatskoj široko prihvaćen. Što može biti prirodnije od besprijekornog sunčanja na palubi broda i ronjenja u kristalno čisto more usamljenih uvala bez ikakve odjeće? Nakon što već nekoliko godina organiziramo specijalna naturistička krstarenja iz Rijeke i Trogira, naši su gosti izrazili želju ponuditi i takvo krstarenje iz Zadra. Zajedno s kapetanom Renatom sa broda MS Kažimir i jednim od naših stalnih gostiju smo sada isplanirali posebnu naturističku rutu iz Zadra. Za duže pauze za kupanje posjećuju se skrovite uvale kad god je to moguće kako biste nesmetano mogli „pustiti odjeću“. U skladu s motom „ruku pod ruku s prirodom“, noćenja se odvijaju u malim ribarskim mjestima ili po mogućnosti u skrovitim uvalama.
Zadar – otok Silba – otok Susak – otok Rab – otok Pag – otok Zverinac – Park prirode Telašćica – Zadar

Ukrcaj u luci Zadar od 11:30 do 13:00 sati. Putujete li u Zadar vlastitim automobilom, do luke i direktno do svog broda možete se odvesti od 8:00 do najkasnije 12:00 sati. Ovdje iskrcavate svoju prtljagu. Naš servisni tim pomoći će vam unijeti vašu prtljagu na brod, koja će prvo biti ostavljena na palubi dok kabine ne budu spremne oko 11:30 ujutro. Zatim dovezite svoj automobil u preko I.D. Riva Toursa rezerviranu garažu i vraćate se pješice u luku. Nakon ukrcaja, dočekat će vas naš predstavnik uz piće dobrodošlice i upoznavanje s posadom i suputnicima. Nakon marednde na brodu isplovljavamo i krećemo prema otoku Silbi.

Prije nego što stignemo do ovog očaravajućeg otoka, u pauzi za kupanje imat ćemo priliku goli zaplivati ​​u čistom moru Jadrana. Oko 300 stanovnika živi na otoku Silbi bez automobila, veličine samo oko 15 km². Do druge strane otoka potrebno je samo desetak minuta. Za romantičare se isplati posjetiti toranj ljubavi Toreta. Simbol je to nesretne ljubavi pomorca Petra prema ljubavnici Antoniji, koja ga nije mogla dočekati dok je putovao svjetskim oceanima. Zatim se udala za njegovog najboljeg prijatelja i Petar je izgradio ovu kulu ljubavi. Svatko tko se popne na 15 metara vrtoglavim vanjskim spiralnim stubištem bit će nagrađen veličanstvenim pogledom. Ovdje su već iznesene mnoge bračne ponude. Večera na brodu i noćenje.

Ukoliko rezervirate naturističko krstarenje (vlastitim) letom, preporučamo da stignete dan ranije i prespavate u Zadru jer je ukrcaj moguć samo kada let stigne u subotu do 12:00 sati. Transfer iz Zadra za otok Silbu nije moguć jer nakon 14 sati nema brodske

Napuštamo Silbu i prvo odlazimo u uvalu na otoku Lošinju na pauzu za kupanje, gdje je i ručak. Zatim nastavljamo prema Susku, otoku malom svega 3,7 km². Ovdje možete pronaći neke od najljepših pješčanih plaža u Hrvatskoj. Velika pješčana plaža s blagim padom odaje karipski ugođaj i idealna je za kupanje. Ovdje živi svega oko 150 stanovnika. Otok bez automobila vrlo je zelen jer su stanovnici posadili trsku po cijelom otoku. Korijenje trske štiti Susak od erozije. Mirni gradić, podijeljen na četvrti Gornje Selo i Donje Selo, svojim starim kamenim kućama vraća vas u prošlost. Kad dnevni izletnici navečer napuste otok, zavlada idilična tišina. Večera i noćenje u maloj luci Susak.

Danas je pred nama četverosatno putovanje morem – naravno prekinuto dugom pauzom za kupanje. Krećemo prema gradu Rabu, glavnom gradu istoimenog otoka. Već iz daljine vide se četiri markantna zvonika starog grada koji se smjestio na uskom, stjenovitom rtu i s tri je strane okružen morem. Tri ulice prolaze kroz stari grad – Donja ulica s kafićima i pivnicama, Srednja ulica s buticima, suvenirnicama i slastičarnicama, te Gornja ulica koja vodi do četiri crkve sa zvonicima. Ne propustite popeti se na zvonik katedrale. Bit ćete nagrađeni fantastičnim pogledom. Večera na brodu i noćenje u luci Rab.

Naše sljedeće odredište je susjedni otok Pag. Peti po veličini otok na Jadranu posebno je dojmljiv zbog svojih kontrasta – katkad pust poput mjesečevog krajolika, katkad bujnih zelenih livada koje hrane nebrojene ovce koje „proizvode“ čuveni paški ovčji sir. Maslinovo ulje proizvodi se od tisućljetnih stabala maslina na sjevernom kraju otoka, a Solana Pag najveća je solana u Hrvatskoj, koja se ujedno smatra i jednom od najstarijih solana na istočnom Jadranu. Nakon uobičajene pauze za kupanje odlazimo u mjesto Mandre na noćenje. Ako je vrijeme povoljno, možemo i prenoćiti u nekoj uvali; odluka je ovdje na kapetanu.

Nakon doručka dižemo sidro i krećemo prema jednoj uvali na otoku Olibu, gdje tirkizno more izgleda gotovo kao Karipsko. Poslijepodne nastavljamo do otočića Zverinac. Samo se nekoliko turista izgubi na tihom otoku za odmor. Ovdje ćete pronaći čistu prirodu, jer na Zverincu živi manje od 50 stanovnika koji se svi prezivaju isto Škifić. Večera i noćenje u lučici Zverinac ili u osamljenoj uvali.

Napuštamo Zverinac i vozimo cijelom sjeveroistočnom obalom Dugog otoka do južnog kraja otoka, gdje vrlo uskim prolazom Mala Proversa dolazimo do Parka prirode Telašćica. Telašćica je zaštićena uvala desetak kilometara duboko usječena u Dugi otok. Posebnost su strme litice visoke do 161 m i slano jezero Mir koje je podzemnim kanalima povezano s morem i ima visok sadržaj soli. Jezero i impresivne strme litice s kojih se pruža fantastičan pogled udaljeni su samo nekoliko minuta hoda od pristaništa u uvali Mir. Kapetanska večera bit će poslužena danas u ovoj jedinstvenoj atmosferi. Noćenje pod milijunima zvijezda koje ovdje posebno lijepo sjaje jer se nalazimo u Parku prirode i nema vanjskih utjecaja svjetlosti.

Nakon doručka napuštamo Park prirode i odlazimo u uvalu posljednji put na dugu pauzu za kupanje. Potom prolazimo ispod mosta Ždrelac koji povezuje otoke Ugljan i Pašman, a zatim krećemo prema Zadru. U Zadru svakako posjetite Morske orgulje koje su jedinstvene u svijetu. Riječ je o „glazbenom instrumentu“ u obliku 35 cijevi ugrađenih ispod velikih kamenih ploča. Pokreti valova stvaraju zvukove koji stvaraju opuštajuću melodiju. Nebrojeni ljudi koji su ovdje doživjeli zalazak sunca uz melodije Morskih orgulja govore da je to jedno od najromantičnijih mjesta na svijetu. Nije uzalud što se ovdje daju bezbrojne bračne ponude. A „ne“ nije čak ni prihvaćeno u ovoj postavci. U susjedstvu je instalacija „Pozdrav suncu“. Danju nespektakularna staklena ploča promjera 22 metra, navečer šareno, pokretno more boja koje ne samo da tjera dječje oči. U staklenim pločama nalaze se solarne ćelije koje se tijekom dana pune od sunca. Male žarulje u boji osvjetljavaju „Pozdrav suncu“ dok padne mrak. Posvuda uokolo nalaze se druge manje staklene ploče koje bi trebale predstavljati osam planeta. Naravno, impresivne su i povijesne građevine poput okrugle crkve Svetog Donata. Ako želite uživati ​​u fantastičnom pogledu na grad i pučinske otoke, ovdje se trebate popeti i na zvonik crkve. Katedrala Svete Stošije ili Rimski forum oduševit će mnoge ljubitelje kulture. Zadar ne nazivaju samo njegovi stanovnici „Najlipšim gradom na svitu“. Mnogi turisti također su se zaljubili u ovaj prekrasni stari grad. Nakon razgleda grada, imat ćete dovoljno vremena da sami otkrijete stari grad.

Nakon doručka iskrcaj do 9:00 sati.

* Kad god je moguće izbjegavaju se susreti i noćenja s grupama drugih brodova.
* Ako su noćne temperature visoke, moramo prenoćiti u mjestima sa strujom ili uključiti generator tijekom noći, inače klima uređaj neće raditi tijekom noći.
* U slučaju lošeg vremena ili kiše zadržavanje u luci na noćnim lokacijama bit će produženo jer (sunčano) kupanje ionako nije moguće.
* Ovdje opisana ruta prikazana je kao primjer. Ruta se može prilagoditi vremenskim uvjetima i lokalnim uvjetima. Cilj je nekoliko puta noćiti u uvalama. Odluka je ovdje na kapetanu. No, sigurno će osmisliti zanimljivu rutu koja će zadovoljiti želje ljubitelja nudista.
* Naturizam je moguć na sunčanoj palubi (i tijekom plovidbe), u skrovitim uvalama i na (neslužbenim) nudističkim dijelovima plaža.
* Naturizam nije dopušten u salonu ili prilikom uplovljavanja u luke i moraju se nositi barem kupaći kostimi.
Što je uključeno…
  • 8 dana krstarenja prema programu
  • Puni pansion
  • Marenda dobrodošlice
  • Kapetanska večera
  • Predstavnici u luci tijekom ukrcaja i iskrcaja
  • Razgled grada Zadra
Imate li pitanje?
Rado ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja
ponedjeljak – petak
subota
8:00 – 16:30
9:00 – 13:00
 
+49 (0) 89 23 11 000
Ili možete popuniti obrazac za konkretne upite, odgovorit ćemo vam čim prije.