Rute RP

Ruta: Rijeka – otok Krk – otok Sveti Grgur – Goli Otok – uvala Zavratnica – otok Rab – otok Pag – otok Olib – otok Lošinj – otok Cres – Rijeka
rezerviraj sad
 

Opis

 


Ruta:
Rijeka – otok Krk – otok Sveti Grgur – Goli Otok – uvala Zavratnica – otok Rab – otok Pag – otok Olib – otok Lošinj – otok Cres – Rijeka
Stižete li u Rijeku vlastitim automobilom, možete ući u luku od 9:00 sati. Naši predstavnici uputit će vas u garažu i povesti natrag u luku. Imajte na umu da je ukrcavanje od 11:00 do 13:00 sati. Nakon ukrcavanja dočekat će vas naš predstavnik s pićem dobrodošlice i upoznati vas s posadom i vašim suputnicima. Dok uživate u zakuski podižemo sidro i usmjeravamo se prema otoku Krku. Prva stanica nam je skrovita uvala, u kojoj ćete prvi put moći zaroniti u predivnom Jadranskom moru. Zatim plovimo u Punat, na otoku Krku, koji je smješten u skrovitoj gotovo potpuno zatvorenoj uvali. Slijedi večera na brodu i noćenje.
Prvo pristanište nam je otok Sveti Grgur. Predivne uvale, plaže i šume te znatan broj jelena lopatara, a nadasve netaknuta priroda privlače sve više turista i izletnika. Ostaci nekadašnjeg kazneno-popravnog doma za žene s pedesetak bunkera skrivenih u stjenovitom okolišu, danas vraćaju u sjećanje tužnu prošlost ovog mjesta. Ostajemo tri sata što vam omogućuje da samostalno istražujete otok i okupate se. Nakon ručka, plovimo prema strmim liticama Golog otoka, nekadašnjeg zatvora gdje su muškarci bili zatočeni na prisilnom radu sve do osamdesetih godina prošlog stoljeća, a danas je nenaseljen. Spuštamo sidro, razgledavamo otok ili odlazimo na vožnju mini-željeznicom Goli Express (sezonski). Slijedi večera na brodu, janjetina na ražnju prava je poslastica.
Prilazimo kopnu, zaljevu Zavratnici, okruženom stometarskim hridinama. Uvala je duga oko 1 km i od 50 do 150 metara široka. Tada se usmjeravamo prema Rabu, istoimenom glavnom gradu otoka. Grad Rab poznat je po svojim jedinstvenim zvonicima i proteže se uskim, stjenovitim rtom okupanim morem. Tri ulice prolaze starim gradom – Donja ulica obiluje lokalima i kafićima, Srednja ulica poznata je po buticima, suvenirnicama i slastičarnicama, a Gornja ulica vodi prema četirima crkvama s njihovim zvonicima. Dvosatna stanka dovoljna je za opskrbu vodom i namirnicama dok obilazite grad. Ručak na brodu i plovimo prema Pagu. Nakon stanke za plivanje u špilji, odlazimo u malo ribarsko mjesto Mandre na otoku Pagu. Po želji možete taksijem doći do plaže Zrće, popularnoj po danonoćnim zabavama i svjetskim klubovima (od polovice lipnja do početka rujna). Večera na brodu i noćenje.
Nakon približno sat vremena krstarenja stižemo u uvalu Slatinicu na otoku Olibu i tamo spuštamo sidro za dugu stanku posvećenu morskim radostima. Ondje ćemo također ručati na brodu, a popodne ćemo se uputiti u malu luku jedinog mjesta na otoku Olibu. Olib broji samo 150 stalnih stanovnika koji većinom žive od uzgoja maslina i poljoprivrede. Posljednjih su se godina otočani posvetili tradiciji, primjerice na drevni način vade sol bez solana i upotrebljavaju morsku travu za punjenje jastuka i madraca. Slijedi večera na brodu i noćenje.
Prolazimo pored otoka Silbe i Ilovika i plovimo prema jednoj od uvala na otoku Lošinju. Uz malo sreće promatrat ćemo dupine i njihovu igru s valovima, naime lošinjski akvatorij stanište je za više od 220 dupina koji su registrirani u projektu Jadranski dupini. Danas će nam kapetan dopustiti da odlučimo hoćemo li se u kasno poslijepodne usidriti u luci Mali Lošinj za noćenje ili bismo radije posjetili Mali Lošinj u rano poslijepodne i nakon dvosatnog obilaska grada prenoćili u obližnjoj uvali. Slijedi večera na brodu i noćenje.
Danas plovimo prema susjednom otoku Cresu koji je u Osoru pokretnim mostom povezan s otokom Lošinjem. Spuštamo sidro u uvali Žanja, u podnožju Lubenica, sela smještenog na stjenovitom grebenu visokom 378 metara. Ovdje se nalazi plaža na glasu kao najljepša šljunčana plaža na Cresu. Međutim prava je atrakcija ove uvale Plava Grota, kojoj je moguće pristupiti samo s morske strane. Ne propustite predivno iskustvo plivanja u morskoj špilji čija je unutrašnjost okupana tirkiznom bojom, naročito oko podneva kada kroz pukotine u stijenama dopire svjetlost i stvara jedinstvenu igru bojama. Slijedi ručak na brodu, a poslijepodne prilazimo skrovitoj uvali Nedomisje tik do grada Cresa i tamo ćemo provesti noć.
Doručkujemo i odlazimo u grad Cres u koji stižemo nakon svega tridesetak minuta vožnje. Imamo oko dva sata za istraživanje grada ili za kavu prije nego što posljednji put na ovom krstarenju spustimo sidro u jednoj od predivnih uvala. Nakon poduže stanke za plivanje i sunčanje dižemo sidro i krećemo prema Rijeci, u koju stižemo oko 17:00. Slijedi večera na brodu i noćenje.
Nakon doručka, iskrcavanje do 9:00 sati.
Što je uključeno…
* Osmodnevno krstarenje u skladu s itinererom
* Pun pansion
* 1 x janje na ražnju
* Zakuska dobrodošlice
* Kapetanova večera
* Predstavnici vama na usluzi tijekom ukrcavanja i iskrcavanja


Galerija slika

Top

All rights reserved © 2005-2022 I.D. RIVA TOURS

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružala najbolje korisničko iskustvo. Nastavljajući svoju posjetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće.
OK Više informacija